Reklam
kryptovaluta

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta kallas även för digitala pengar, virtuell valuta och internetpengar. Det speciella med den här valutan är att den inte är fysisk, med andra ord kan du inte ha pengarna i handen eller stoppa ner dem i din fysiska plånbok. Men du kan du idka peer-to peer-handel (person till person) med kryptovaluta utan att en tredje part behöver involveras.

Tanken bakom kryptovalutan var från första början att skapa en valuta som skulle vara självständig och inte behövde processas av finansiella institut, riksbanker eller regeringar. Kryptovalutan är programmerad på mjukvara och ägarna till den virtuella valutan ansvarar själva för förvaringen av den. Det har tillkommit Crypto Exchanges på marknaden som erbjuder förvaringstjänster för kryptovaluta åt personer som av olika anledningar inte vill eller kan lagra sina kryptomynt.


Hur och var används kryptovalutor idag?

Kryptovalutan har slagit igenom hos alla samhällsklasser världen över. Kryptovaluta används:

För överföringar
lending
Som ett sparkonto
savings
Som ett betalmedel
payment
Som investering objekt
grow

Vilka är de vanligaste kryptovalutorna?

Det lanseras nya kryptovalutor med nya funktioner och nätverk nästan dagligen. En del av dem försvinner efter en kort tid utan att få fäste på marknaden medan en del blir bestående inslag på den finansiella digitala marknaden. Ingen vet exakt hur många kryptovalutor det finns för närvarande.
Här nedan är bara exempel på några stycken.

  • Bitcoin (BTC) – Den första decentraliserade kryptovalutan som skapades (4009) och är även den största idag. Bitcoin har blivit en värdebärare och betraktas som digitalt guld.
  • Ethereum (ETH) – Den här kryptovalutan är den näst största efter Bitcoin. Ethereum används bland annat för att betala interaktionsavgifter vid smarta kontrakt och decentraliserade finansavtal.
  • XRP – Fördelen med XRP är att den är snabb och billig. Vid transaktioner är XRP en av de snabbaste och billigaste transaktionsmetoderna mellan två parter.
  • Cardano – Charles Hutchinson var en av åtta grundarna till Ethereum, men han lämnade det för att istället skapa Cardano
  • Polkadot - Polkadot Ecosystems External Networks programmerades så att nätverket kan kommunicera med andra kryptonätverk. Polkadots grundare har också förflutet på Ethereum.

Behövs kryptovaluta?

En fråga som många ställer sig är om kryptovalutan verkligen behövs eller om vi skulle kunna vara utan den. Sanningen är att kryptovaluta är och sannolikt kommer att bli än viktigare inom både handel och privatlivet i framtiden. Många länder är på god väg att bli kontantlösa och kryptovalutan får då en större roll inom den finansiella världen.

Handel idkas med länder på andra sidan jorden och i den snabba konkurrensen måste pengaöverföringarna fungera snabbt. En kryptovalutatransaktion görs på några sekunder jämfört med en transaktion med fiatpengar som tar några dagar i anspråk och på det tillkommer tredje parts höga kommissioner. Även människor i fattiga länder som inte har bankkonto, men som oftast har mobil, kan enkelt föra över och ta emot pengar utan att stora avgifter äter upp de sända beloppen.

Är kryptovaluta lagligt?

I Sverige såväl som i många andra länder är innehav, köp och sälj av kryptovaluta lagligt. Det som är bra att komma ihåg är att om du gör vinster på kryptovalutahandel så måste vinsten beskattas i Sverige. Du kan även gör avdrag i din deklaration om du har gjort förluster. Men det finns länder som vill och försöker förbjuda sina medborgare från att använda kryptovaluta på grunda av politiska skäl och som ett sätt att minska folkets kontakter med utländska aktörer.

Ett land kan dock inte stänga ner en kryptovaluta då den är internetbaserad och skapas i blockchains. Genom att skapa lagar som förbjuder ägande och investering i kryptovaluta och genom att spärra åtkomsten till crypto exchanges och webbplatser som handlar om kryptovaluta försöker en del länder att hålla sina medborgare ifrån de digitala valutan.

Reklam

Vad kan jag göra med krypto?

I framtiden kommer nog de flesta att ha krypto antingen som investering, sparande eller för att handla med. Det är bara att jämföra med dagens sedlar som i sig inte har något värde (pappret som en hundra kronors-sedel är tryckt på är inte värd hundra kronor, men alla har accepterat att värdet som står på en sedel är värt det). När fler och fler accepterar kryptovalutan som en värdebärare kommer den att bli en självklar del av samhället.

Om du känner att du redan nu vill hoppa på tåget och följa med kryptovalutan in i framtiden finns det ett brett utbud av olika kryptovalutor som du kan investera i. Och om du är nybörjare är en Crypto Exchange att föredra tills du blir mer säker på hur kryptohandel går till. Du kanske vill sätta undan en slant och köpa krypto och låta dem vara för framtida behov och i det fallet kan ett staking konto som ger ränta vara ett alternativ. Nu när shoppingen online har ökat och många bolag accepterar kryptovaluta kan det vara smart att betala med kryptovaluta och slippa dyra mellanhandsavgifter.

Hur köper man Kryptovaluta?

  • Öppna ett handelskonto via en handelsmäklare.
  • Slutför registreringsprocessen.
  • Välj betalningsmetod.
  • Välj vilken kryptovaluta du vill köpa.
  • Ange summa och godkänn.
  • Sedan är valutan i din Exchange wallet.
  • Köp Krypto Via Bybit

    Sammanfattning

    Kryptovalutan har inte existerat länge och är därför fortfarande känslig för fluktuationer vilket påverkar allmänhetens förtroende. Men i takt med att det kontantlösa samhället närmar sig ökar behovet av en betalningsmetod utan dyra transaktionskostnader som samtidigt klarar av snabba överföringar mellan sändare och mottagare. Konsumenter är inte heller längre hänvisade till att handla i närområdets butiker utan kan i stället logga in sig på en handels webbplats på andra sidan jorden och välja de varor man önskar få hemskickat. I dessa fall spelar en pålitlig och snabb överföring en stor roll om köpet ska bli av.

    En annan fördel med virtuella valutor är dess transparens. I kryptovalutans blockchain finns alla transaktioner sparade så att alla kan se dem, men de ser inte vilka som är avsändarna och mottagarna. Denna transparens möjliggör för alla att följa till exempel Bitcoins spår ända sedan det bröts fram till dags dato. Trots transparensen har kryptovalutor total anonymitet och myndigheter kan inte påverka valutan för att driva sina egna intressen.

    token token token token token

    Crypto Exchanges


    CryptoViking.se Control + D

    Senaste nytt hos Cryptoviking



    CryptoViking writer

    Populära artiklar
    Läs om NFT
    Bitcoin logo

    Mer om Ethereum
    Läs om Krypto Staking
    Se fler artiklar


    Decentralized E-wallets
    Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
    Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

    Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer