Reklam
stablecoins cryptoviking.se

Vad är Stablecoin?

Det är väl känt att kryptovalutornas värde varierar stort och för att få en stabilare kurs har en ny sorts kryptovaluta uppfunnits: Stablecoin. Det speciella med Stablecoins är att de är knutna till andra sorters tillgångar som gör att värdet på Stablecoin hålls stabilt. Dessa stödtillgångar kan vara till exempel fiatvaluta (fysisk valuta som dollar), ädla metaller och råvaror. Det vanligaste tillgången som backar upp Stablecoins är valutor och speciellt den amerikanska dollarn.


Är Stablecoins en kryptovaluta?

Bakom en Stablecoin finns ett bolag som ser till att hålla värdet stabilt oavsett om det är genom att knyta Stablecoinet till en underliggande tillgångs värde eller via algoritmer. Att Stablecoin är centraliserad gör att den, enligt en del, inte är en riktig kryptovaluta som ju är decentraliserad och som ingen riksbank, stat eller företag kan påverka värdena på. Det är enbart tillgång och efterfrågan som styr en kryptovalutas värde.
Oavsett om man anser Stablecoin vara en kryptovaluta eller inte spelar den en stor roll inom kryptovärlden för sin stabilitet.

Vad är fördelen med Stablecoin?

Oavestt vad man investerar i minskar den finansiella risken avsevärt när det finns en underliggande säkerhet. Och Stablecoins största fördel är just stabiliteten då den stöds av tillgångar som inte har något samband med kryptovalutahandeln och påverkas därför inte av fluktuationerna där i.

Det finns dock Stablecoins som är knutna till kryptovalutor och för att inte riskera att dessa Stablecoins förlorar värdet när den stödfungerande kryptovalutan minskar drastiskt i värde skapar man säkerhet med hjälp av smarta kontrakt.

Reklam

Vad är nackdelen med Stablecoin?

En del kritiker menar att Stablecoins inte håller i längden då värdet på den underliggande tillgången manipuleras för att hålla sitt värde. Historiskt sett har många PEG-tillgångar misslyckats då värdet inte har kunnat garanteras. Det kändaste fallet är när man försökte knyta US dollarn till guldvärdet 1971.

Om den underliggande tillgången skulle krascha helt skulle det betyda att även den knutna Stablecoinen skulle mista sitt värde. Detta är en högst osannolik utgång för ädelmetallsbaserade Stablecoins då historiskt sett har till exempel ädelmetaller aldrig tappat hela sitt värde. Den amerikanska dollarn är en valuta som man anser inte kommer att försvinna och därför är många Stablecoins baserade på dess värde.

Hur används Stablecoin?

Många investerare handlar Stablecoins när de säljer sin volatila kryptovaluta. Stablecoins är ett sätt att snabbt och enkelt ta sig in och ut ur kryptomarknaden och överföringarna sker på några sekunder vilket är av betydelse för värdet under transaktionsprocessen. Under tiden som investeraren funderar på nästa investering är pengarna säkra i form av Stablecoins.

Istället för att använda sig av bankernas överföringar som kan ta dagar i anspråk har många bolag börjat acceptera kryptovalutan Stablecoin. Överföringarna som sker på några sekunder är en win-win situation för båda parter.

Hur ska man förvara sina Stablecoins?

Du kan själv välja vilken sorts plånbok för kryptovaluta du vill använda. Fördelen med en plånbok i Crypto Exhange är att det är lättare på grund av staking på det insatta Stablecoin- beloppet. Staking kan jämföras med ränta som du får när du har pengar på ett bankkonto. Vid en bear market (när marknaden faller kraftigt) är staking ett sätt att få semipassiva avkastningar.

Kan Stablecoin användas i Sverige?

Många länder, däribland Sverige, är på väg in i ett kontantlöst samhälle och när allt färre ställen tar emot kontanter behöver man komma upp med en ny lösning som underlättar förmånliga och snabba finansiella överföringar. Därför har Sveriges Riksbank börjat utforska om det är möjligt med en svensk Stablecoin.

Med en svensk eKrona skulle Riksbanken säkra sin ställning i det kontantlösa samhället och samtidigt hålla svenskarna borta från att börja använda utländsk valuta och kryptovalutor som försvårar för regeringen att spåra pengarnas ursprung.

Några stora Stablecoins

stablecoin token small stablecoin token small stablecoin token small

Det finns ett stort utbud av Stablecoin och fler tillkommer hela tiden. Låt oss titta på tre av dem:

 • Tether (USDT)

  Tether, som utfärdas via Bitcoins blockkedja, är den största och en av de äldsta stablecoinen. Den är knuten till den amerikanska dollarn och har behållit sitt värde på 1 $ sedan den introducerades 2015. Företaget garanterar att man har tillräckligt med medel för att täcka Tether tokens som är i omlopp, men företaget har inte tillåtit någon officiell granskning för att bevisa påståendet.

 • USDC

  Det digitala stablecoinet USDC är ett samarbete mellan Circle och Coinbase. USD Coin är knuten till amerikanska dollarn och används i Etherums nätverk.

 • Binance (BUSD)

  Binance är ett amerikansk reglerad stablecoin och backas upp av US dollarn, vilket gör att en BUSD är värt 1 dollar. BUSD lanserades på plattformen Binance Smart Chain som är en av världens största Crypto Exchange.

Har Stablecoin en framtid?

Det som talar för att Stablecoin kommer att finnas långt in i framtiden är:

 • Det framtida kontantlösa samhället är beroende av en pålitlig, snabb och kostnadseffektiv lösning.
 • I länder med hög inflation som i Brasilien använder folk redan nu Stablecoin som ett sätt att skydda sig från inflationens effekter.
 • Även i länder med ovisst politiskt klimat placerar folk sina pengar i Stablecoin.

Hur köper man Stablecoins?

 • Öppna ett handelskonto via en handelsmäklare.
 • Slutför registreringsprocessen.
 • Välj betalningsmetod.
 • Välj vilken Stablecoin du vill köpa.
 • Ange summa och godkänn.
 • Sedan är stablecoin i din Exchange wallet.
 • Köp Stablecoins Via Bybit

  Sammanfattning

  När Bull marknaden mattas av är det dags att börja tänka på att ta hem en del av vinsterna. Om du behöver tid att tänka ut nästa investeringsprojekt kan det vara bra att ha pengarna på stabila Stablecoins. På så sätt säkrar du vinsten så att den inte går förlorad. Istället kan du tjäna lite extra i form av staking om du förvarar Stablecoinsen i Exchange wallet. Och när du vill sälja dina Stablecoins och föra över pengarna till ditt VISA-kort går det enkelt och smidigt.

  Det som kommer att bli intressant och spännande är att följa hur Sverige kommer att hantera den framtida eKronan. Frågan är inte om den kommer att lanseras utan snarare när. Sverige är ett exportland och i den allt mer hårt pressade affärsvärlden är det viktigt att betalningsöverföringar sker snabbt och enkelt och till det behövs andra lösningar än bankernas långsamma överföringar.

  token token token token token

  Crypto Exchanges


  CryptoViking.se Control + D

  Senaste nytt hos Cryptoviking  CryptoViking writer

  Populära artiklar
  Läs om NFT
  Bitcoin logo

  Mer om Ethereum
  Läs om Krypto Staking
  Se fler artiklar


  Decentralized E-wallets
  Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
  Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

  Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer