Reklam
Blockchain
Publicerad May 07 2022 14:08
Krypto Exchange

Deklarera kryptovalutor

Det kommer säkert inte som någon överraskning för dig att även krypto ska deklareras eftersom Skatteverket betraktar det som en tillgång. Deklarationen av krypto sker i samband med att du lämnar in din vanliga inkomstdeklaration på våren.

 

När ska man deklarera krypto?

Du måste deklarera krypto om du har:

 • Sålt krypton
   
 • Bytt krypto mot annat krypto, t ex. Bitcoin till Ethereum
   
 • Bytt krypto mot Fiat-valuta, t. ex Bitcoin till Euro
   
 • Betalat med krypto för en vara eller en tjänst
   
 • Lånat ut krypto
   
 • Använt krypto som spelinsats

Du betalar inte betala skatt på köp av krypto och inte heller på hållningen. Det är endast när du avyttrar dina krypto och det har uppstått en vinst som skatt utgår. 

 

Var deklarerar jag krypto?

För att deklarera krypto använder du dig av K4-blanketten. Du kan med andra ord inte deklarera på själva inkomstdeklarationsblanketten. K4 är en blankett som används vid försäljning av till exempel värdepapper. Blanketten kan du trycka ut på Skatteverkets sida och sedan fylla i den manuellt eller fylla i den via nätet, vilket är enklare då du behöver bara fylla i omkostnadsbelopp och försäljningspris så räknas vinsten eller förlusten ut automatiskt.

Tänk på att när du deklarerar krypto måste du redovisa alla transaktioner och växlingar, även om du har fört kryptot från en digital plånbok till en annan. Stora kryptoplattformar brukar spara all denna information så kontakta dem för att få ut ett utdrag. Alla plattformar har inte denna service och då är det viktigt att du själv har fört bok över dina transaktioner. De viktiga sakerna som du måste notera är datum, omkostnadsbelopp och försäljningspris. Omkostnadsbelopp är det pris du har betalat för dina krypto och försäljningspris det du sålde dina krypto för.

När K4-blanketten är ifylld lämnar du in den i samband med din vanliga inkomstdeklaration.

 

Hur mycket ska man skatta på kryptovinster?

Om du vid försäljningstillfället har gått med vinst betalar du 30 % i skatt (av själva vinsten). Men kom ihåg att om du har gått med förlust är den avdragsgill till 70 % 

 

Kan jag göra ett förlustavdrag om jag har förlorat mina krypto?

Det finns en del omständigheter där du inte kan göra förlustavdrag. 

 • Din virtuella plånboks nycklar har kommit bort
 • Du har förlorat dina krypto i en hackerattack

 

Reklam

 

Hur beskattas Airdrops?

Airdrops likställs med gåva som man kan få vid olika kryptoprojekt när ett nytt token ska lanseras. När du får Airdrops betalar du inte skatt, men den dagen du avyttrar dem måste du betala skatt. Eftersom Airdrops fås gratis är omkostnadsbeloppet noll kronor när du deklarerar.

Men vänta lite! Det finns undantag då Airdrops kan bli skattepliktiga och det är i de fall där mottagaren har utfört en prestation av något slag för att få Airdrops. Reglerna kring detta är relativt nya så det bästa är att kolla upp med Skatteverket vad som gäller i ditt fall om du har fått Airdrops och har sedan avyttrat dem.

 

Hur beskattas kryptovaluta som fåtts via mining?

Om du har fått krypto från mining ska även de beskattas när du avyttrar dem. Krypto som erhållits från mining beskattas som inkomst av tjänst eller hobby. Omkostnadsbeloppet blir kryptots marknadsvärde då du fick dem.

 

Hur beskattas Initial Coin Offering (ICO)?

För att finansiera nya projekt används Initial Coin Offering-metoden. Genom att investera kryptovaluta får du i gengäld det nya projektets tokens. Skatteverket likställer detta med byte av kryptovaluta eftersom du skickar iväg ett krypto och får tillbaka ett annat och det betyder att du måste deklarera detta.

 

Hur beskattas NFT?

Vad gäller deklaration av Non Fungible Token (NFT) är mer komplicerat. Om du har enbart köpt och sedan sålt en NFT är det bara att fylla i köp- och säljvärdet och sedan betala skatt på vinsten eller göra ett avdrag om det blev en förlustaffär.

Om du däremot har skapat NFT och sedan sålt det måste du deklarera det som inkomst, antingen som hobby eller från näringsverksamhet. I dessa fall är det klokt att kontakta Skatteverket för att få mer information.

 

Vad händer om man inte deklarerar sina kryptovinster?

Det är lag på att krypto som avyttrats ska deklareras och kryptovinster ska skattas. De som inte gör detta riskerar att åtalas och få skattetillägg och i värsta fall även få en fängelsedom.

Man vet inte det exakta antalet svenskar som håller på med kryptovalutahandel, men under år 2021 deklarerade endast cirka 3 000 svenskar sina kryptoförsäljningar. Och man vet att många gånger fler svenskar håller på med kryptohandel. Enbart Goobit och dess plattform BTCX har tiotusentals svenska kunder.

Det är stora summor pengar som är i omlopp på kryptomarknaden och Skatteverket kommer med stor sannolikhet att reglera kryptomarknaden fram över och även jaga kryptohandlare med blåslampa.

 

Sammanfattning

I den här artikeln har vi endast belyst kortfattat deklaration av krypto. Vi har bestämt oss för att inte visa hur man fyller i K4-blankettens rutor eftersom det finns bra uppdaterade exempel på Skatteverkets webbplats.

Det som den här artikeln poängterar är vikten av att anmäla avyttringar av krypto så att du inte råkar ut för obekväma konsekvenser ifall du inte deklarerar dina vinster från krypto.

 


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via Crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer
Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar