Reklam
Blockchain
Publicerad Jan 28 2022 20:00
Krypto Exchange

Metaverse – den virtuella världen

De senaste månaderna har ordet metaverse börjat dyka upp och inte minst efter att Mark Zuckerberg bytte Facebooks namn till meta och investerade 50 miljoner dollar till att utveckla sina egna metaverse-projekt. 

Förenklat sagt kan man säga att metaverse är virtuella 3D-världar som är tänkta att länkas samman med varandra. Ingen vet ännu hur slutresultatet kommer att vara då allt ligger i startgroparna. Men mycket tyder på att Scince Fiction-filmer vi sett inte är längre utopi utan en ny sorts verklighet som kommer att påverka oss alla på ett eller annat sätt.

 

Vad är metaverse 3D?

Metaverse är en virtuell värld där man skapar och bygger i kombination med avancerad 3D grafik och blockkedjeteknik. I de virtuella miljöerna ska det även vara möjligt att utföra transaktioner mellan olika parter.

NFT teknologin har en framträdande roll i den nya världen i form av unika Avatarer. Med hjälp av NFT kan man ge objekt unika identiteter som är enkla att spåra och förvara.

För att metaverse ska bli en succé måste de olika virtuella miljöerna kopplas samman så att användarna kan interagera med varandra, utbyta data och flytta på digitala föremål mellan sig.

 

Dagens och framtidens metaverse

Idag är de existerande digitala plattformarna separata oberoende öar och det finns ingen interaktion mellan dem. Visionen är att utveckla dessa plattformar och sedan bygga broar mellan dem så att de blir till en enhet som användarna kan förflytta sig mellan. 

Facebook är en av de som har tagit initiativ och börjat länka samman AR och VR-projekt till ett metaverse-koncept. För att världen ska vara lockande behöver man även förvandla dagens tre-dimensionella plattformar till VR-format.

Under åren har techbolag försökt skapa digitala världar där användare ska kunna interagera med varandra och de senaste årens teknikutveckling har möjliggjort detta. Smarta glasögon och vr-headset har förbättrats som gör att det enkelt att ta sig ut och in i metaverse-världen. Det nya 5G-nätet kommer att göra det än enklare att koppla upp sig på plattformarna.

 

Reklam

 

Metaverse kommer att ge oss nya upplevelser

När metaverse är uppbyggt är tanken att det ska vara en naturlig del av både jobb och vardag. I dag är det vanligt med arbeten där man måste interagera med kollegor i andra länder och nu i pandemitider har man dragit ner på flygresor och i stället gått över till Teams- och Zoom-möten. Med metaverse blir det möjligt att samla deltagarna i den virtuella miljön och sedan förflytta sig mellan användarnas arbets- och mötesrum.

Släkt, familj och vänner som av någon anledning inte kan delta i sammankomster kan i stället vara med via metaverse. Det som skiljer sig åt är att var och en då måste duka upp sin egen mat eller fika, men det är ju trots allt gemenskapen som är det viktiga och att kunna delge varandra de senaste nyheterna och till exempel visa upp sin bostad och omgivning. I metaverse-världen kan mötesdeltagarna prata med varandra och spela spel och interagera med varandra som de hade gjort om det hade varit en fysisk träff. 

Hur många gånger har man inte önskat gå på en konsert, balettuppvisning, teater och dylikt, men som inte har varit möjligt på grund av det har varit i ett annat land? Med metaverse kan man i stället koppla upp sig på tillställningen och se allt bekvämt från sitt vardagsrum. 

 

Finns det någon risk med metaverse?

Ju mer av våra liv som vi flyttar över till cyberrymden, som information om våra finansiella tillgångar, hälsodata och annan personlig information, desto mer utsatta blir vi mot hackers. I dag anses blockchainteknologin vara säker, men vad händer när någon kommer på en metod att hacka sig in och stjäla känslig information? Där det går att tjäna pengar finns även bedragare och för metaverse-utvecklarna kommer det att bli en stor utmaning att bygga upp säkra murar för att skydda våra privatliv.

 

Sammanfattning

En enklare form av metaverse är redan här i form av till exempel spel som The Sandbox och Axie Infinity som är uppbyggda på Ethereums nätverk. Tack vare blockchain har man byggt Play-to-Earn spel som spelarna kan tjäna på när de spelar.

Men framtidsvisionen är större än så. De närmaste tio, femton åren kommer att hända mycket i den virtuella världen och det ska bli spännande att se vilken inverkan den har i vårt dagliga liv. Flera stora detaljhandelskedjor har också hakat på trenden och bland annat USA:s största handelskedja Walmart har långt gångna planer på att ge sig ut i metaverse.

 

Den här artikeln är endast i informationssyfte

 

 

Vad är Krypto Staking❓
Läs mer


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via Crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer
Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar