Reklam
Guest Post
Publicerad May 17 2022 20:39

Så gör du för att köpa Dogecoin

Dogecoin. Valutan som under 2021 fick se sitt pris fullständigt löpa amok när det steg med 12 000 % på endast 5 månader. Inte nog med att Dogecoin fått se sin kurs öka rejält. Den har även fått stor uppmärksammhet från någon av tech-världens mest kända personer - Elon Musk. 

Musk har varit aktiv i sitt forum på Twittet och nämnt Dogecoin vid ett flertal tillfällen. Han har gång på gång visat sin stora förtjusning för valutan, samt sagt att det är en valuta med stor potential. Hur kan man köpa Dogecoin? Vad är egentligen Dogecoin? Hur började allt och vem ligger bakom skapandet av valutan?

 

Så kan du köpa dogecoin

Du kan både sälja och köpa Dogecoin via flertalet olika kryptobörser. Valutan hanteras av ett flertal mobila plånböcker, samt hårdvaruplånböcker såsom Trezor och Ledger. Ett tips är att använda SEPA-överföring. Många börser erbjuder nämligen kortbetalning mot en avgift på 2 - 3 %. Använd istället internationell banköverföring (SEPA). Så kan du köpa dogecoin mot en billig avgift eller näst intill gratis i många fall.

Dogecoin finns även via CFD-handel, vilket tillåter dig att kunna handla på Dogecoins prisrörelser utan att behöva äga den underliggande tillgången. Men har i baktanken att CFD-handel kommer med en stor risk och många av dessa CFD leverantörer har en inbyggd hävstångseffekt.

 

Hur skapades Dogecoin? 

Faktum är att Dogecoin började som ett skämt på Internet. Allt började med en tweet från Jackson Palmer. Han gjorde narr av hur många kryptovalutor som existerade, och att varje ny kryptovaluta som skapades inte tillförde något nytt till marknaden. Han såg det som en kul grej att skapa sin egen kryptovaluta och göra narr av alla andra. Palmer skämtade och sa; “tänk er om det skulle finnas en valuta med denna japanska hundrasen shiba inu”. Skämtet eskalerade och fick så pass mycket uppmärksamhet att det tillslut blev verklighet. 

Jackson Palmer tillsammans med Billy Marcus, arbetade under den tiden som ingenjörer åt Adobe, respektive IBM. Ingen av dem hade tidigare egenskap eller erfarenhet av kryptovalutor, och började att läsa på Internet om hur man bygger sin egen kryptovaluta. Det lade grunden till skapandet av Dogecoin och som lanserades 2013. 

 

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är en kryptovaluta och är mest  populär som “dricksvaluta” på sociala medier. Framfallt på Twitter, men också Discord och Reddit. Dogecoin är även känd för sina så kallade “memes” på Internet. 

Kryptovalutan är enkelt och säkert att använda. Dogecoin kan sändas mellan användare snabbt och smidigt, utan inblandning från tredjepart. Valutan är accepterad som betalningsmedel i vissa fysiska butiker i framförallt USA. Det är som mest accepterat av internetbutiker. Exempelvis går det att med Dogecoin handla presenter, matvaror, tjänster, och mycket mer. 

 

Hur skiljer sig Dogecoin från andra kryptovalutor? 

Det finns ingen revolutionerande teknik, funktion eller “tokenomics” som ligger bakom Dogecoins värde. I grund och botten fungerar valutan i princip som andra kryptovalutor, med syftet att förenkla betalningar som sker över internet. 

Vad som främst utmärker Dogecoin från andra kryptovalutor har att göra med dess sociala karaktär. Det vill säga, hur den används och marknadsförs. “Rolig och vänlig valuta på Internet”. Det är hur Dogecoin presenteras på hemsidan Dogecoin.com. Det är alltså en social valuta inriktad mot humor och memes, med fokus på att ha roligt tillsammans. Det har uppstått en del kritik mot Dogecoin utifrån att den inte har någon speciell funktion eller tekniska lösningar. Dock är det inte alltid vad människor behöver. Istället kan det vara viktigare med det sociala och att ha roligt tillsammans. 

 

Reklam

 

Hur fungerar Dogecoin? 

Dogecoin har sitt ursprung från Luckycoin, vilket i sin tur grundas på Litecoin. Dogecoin använder sig alltså av “Proof of Work”. Dogecoin är unikt när det kommer till dess belöningssystem (så kallat “mining reward”). Personer som hjälpte till att verifiera transaktioner på Dogecoins blockkedja blev till en början belönade med en slumpmässig summa Dogecoins. De visste alltså inte på förhand hur mycket de skulle få. De kunde bli belönade med allt från 1 - 1 000 000 Dogecoins. 

Belöningssystemet innehöll dock svagheter och missbrukades av vissa personer som lyckades kringgå den slumpmässighet som var tänkt att gälla. Detta uppmärksammades 2014 och resulterade i en justering i form av ett fast belöningssystem. Istället för ett slumpmässigt belöningssystem fick man en fast belöning på 10 000 Dogecoins. 

Det skapas ett nytt block ungefär varje minut, vilket betyder 10 000 st nya Dogecoins per minut. År 2021 låg Dogecoins inflationstakt på ca 4 %. Samtidigt finns det inget tak för hur många Dogecoins som kan existera. Det kommer bidra till att inflationstakten minskar i takt med att antalet nya Dogecoins i relation till det totala antalet minskar. 

 

Viktigt att känna till innan du börja köpa Dogecoin

Innan du börjar köpa Dogecoin bör du känna till att kryptovalutan innehåller hög volatilitet. Det vill säga, dess kurs kan svänga kraftigt i pris. Som ett bevis på Dogecoins höga volatilitet kan man titta tillbaka på dess kurshistorik. Mellan mars och maj 2021 både ökade och sjönk valutans pris rejält. Från att ha varit värt 0.05 USD per coin, till att bli värt 0.68 US, för att sedan falla med 50 % till 0.30 USD per coin. Det är höga prissvängningar på endast 2 månader. 

Elon Musk har vart aktiv i sitt Twitter-forum när det kommer till Dogecoin. Han har vid flera tillfällen nämnt valutan, varpå hans inlägg fått en direkt påverkan på Dogecoins prisutveckling. Det går nästan att påstå att valutans volatilitet till stor del beror på vad Elon Musk säger om den på Twitter. För att lära dig mer om dogecoin kan du besöka CryptoRunner i Sverige


Den här artikeln är endast i informationssyfte.


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Binance Handla krypto via FTX.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer
Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar