Reklam

Till Cardano graf

🡻

Vad är Cardano?

Cardano är en kryptovalutaplattform med egen digital valuta ADA som är en av de största valutorna på kryptomarknaden. Liksom Ethereum är Cardano byggd i blockkedjor för smarta kontrakt, dAppar och transaktioner. Det som gör Cardano unikt är att den kan interagera med andra blockchains.

Tron på Cardano är hög på marknaden och det tog inte lång tid för ADA att bli en av de största digitala valutorna på marknaden. Redan efter elva månader hade värdet fyrdubblats och idag räknas det som ett av de största kryptovalutorna.

Reklam

 

Vem står bakom Cardano?

Charles Hoskinson, som även var med och skapade Ethereum, grundade Cardano med målet att skapa den nya generationens blockchain som skulle vara säkrare, pålitligare och mer skalbar. Plattformen Cardano lanserades 2017 och valutan kom till två år senare.

För att Cardano ska utvecklas till en säker och miljövänlig tredje generationens blockkedjeplattform har Charles donerat generöst till olika forskningsprojekt. En av de högsta donationerna, 20 miljoner $, gick till Carnegie universitet i september 2021. Universitet rankas som ett av de 30 bästa lärosätena i världen och 19 Nobelpristagare har studerat eller varit verksamma inom institutionen. Genom skapandet av ett centrum för matematik på Carnegie hoppas Charles kunna knyta till sig de främsta forskarna inom området.

 

Hurdan är tekniken i Cardano?

Det som skiljer Cardano från andra plattformar är att hela nätverket baseras på matematiska och vetenskapliga grunder. Resultatet av detta är algoritmen Ouroboros, ett säkert proof-of stake-protokoll, som gör blockkedjan energieffektiv (enligt vissa källor uppemot fyra gånger mer energieffektiv än Bitcoin), svår att attackera och bättre skalbarhet (transaktionstid) jämfört med de flesta andra kryptoplattformarna.

Cardanos hela nätverk är fortfarande under uppbyggnad och när den är färdigbyggd kommer den att innehålla fem olika faser och går under namnen:

Byron (Foundation), Shelley (Decentralization), Goguen (Smart Contracts), Basho (Scaling) och Voltaire (Governance).

 

 

De tre första faserna; basen, decentraliseringen och smarta kontrakten är redan färdiga. Nu återstår att färdigutveckla de sista två faserna; skalbarheten och styrningen.

 

 

Målet är att när allt är klart att man ska kunna göra upp till en miljon transaktioner per sekund på nätverket. Och för att det ska bli verklighet arbetar forskarna intensivt med att skapa Ouroboros Hydra Protocol Layer 2.

Källkoden som används i Cardano är det universellt erkända programmeringsspråket Haskell, men det finns planer på att i framtiden gå över till Javascript.

 

Cardanos mynt ADA

Som andra kryptoplattformar har även Cardano ett eget mynt, ADA, som är uppkallat efter matematikern Ada Lovelace som levde på 1800-talet. Taket för Ada har lagts på 45 miljarder och i skrivande stund finns det cirka 32 miljarder ADA i omlopp. 71 % av Ada-mynten är låsta i olika staking pools, som gör nätverket säkrare.

I Cardano går det inte att hålla på med gruvbrytning som i Bitcoin, istället premierar man aktiva deltagare på blockkedjan med ADA-mynt.

 

Köp ADA smidigt via Bybit

Ett enkelt sätt att köpa och sälja kryptovalutan Cardano(ADA) är via en Crypto Exchange.

Tänk bara på att välja en seriös handelsplats som följer gällande regler och bestämmelser inom branschen!

 • Öppna ett handelskonto.
   
 • Slutför registreringsprocessen.
   
 • Välj betalningsmetod.
   
 • Välj Cardano (ADA).
   
 • Ange summa och godkänn.
   
 • Sedan är summan i din Exchange wallet.

Köp Cardano Via Bybit

Handla inte mer än vad du har råd att förlora.

 

Slutord

Cardanos framtid ser ljus ut då man utgår från vetenskap och matematik för att göra plattformen säkrare, mer skalbar och att man belönar aktiva deltagare med Ada istället för energikrävande gruvbrytning, som många andra plattformar kritiseras för i följden av klimatförändringarna.

 

token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Cardano kurs

CryptoViking writer