Reklam
Krypto lån

Kryptolån

Ibland är man i behov av en mindre summa pengar och för att slippa gå igenom låneansökningar hos bankerna som tar lite tid kan ett kryptolån vara svaret. Kryptolån eller Bitcoin-lån som några kallar det är en relativt ny företeelse på lånemarknaden.

Vad är kryptolån?

För att få ett lån ger du långivaren krypto som säkerhet (collateral). Detta kan liknas vid en pantbank: För att låna pengar under en viss tid ger du någon form av värdeföremål i pant. När du kommer tillbaka med pengarna får du tillbaka panten. I fall där du inte kommer och löser in den inlämnade saken kan pantbanken sälja värdeföremålet för att täcka sina kostnader. Ett kryptolån fungerar på samma sätt.

Hur ansöker man om ett kryptolån?

För att låna pengar behöver du skicka in en låneansökan till kryptolångivare som till exempel Crypto.com och Binance.com. Vid ansökningen uppger du hur mycket du vill låna och vilken kryptovaluta du tänker ge som säkerhet. Du ser direkt på ansökan hur mycket krypto du behöver ge som säkerhet. Att få lånehandlingen behandlad och godkänd tar inte lång tid eftersom det finns en säkerhet som backar upp lånet. När lånet är beviljat är det bara att föra över det överenskomna antalet krypto till långivaren och sedan får du lånet insatt på ditt konto.

Öppna Konto cryptoloan-binance
Nästa steg
cryptoloan-warning

Hur stor är belåningsgraden?

Belåningsgraden, alltså lånets storlek i jämförelse till dina kryptos marknadsvärde, brukar ligga på 50 %. Det betyder att om du vill låna 2000 kr behöver värdet på dina krypto vara på 4000 kr. Med andra behöver du ge en kryptosäkerhet som motsvarar hundra procent på det belopp du vill låna.

Vad händer om värdet på mina krypto ändras under lånetiden?

Om värdet på dina krypto tokens ökar under lånetiden händer ingenting eftersom långivaren inte riskerar någonting ifall det skulle visa sig att du inte kan betala tillbaka lånet.
Men om värdet på dina krypto tokens skulle sjunka sätter det långivaren i besvärligt läge ifall du inte skulle kunna betala tillbaka ditt kryptolån. I dessa fall kontaktar långivaren dig och du kan betala av på lånet eller överföra mer krypto som täcker långivarens säkerhetsgräns. Om du inte betalar av på kryptolånet eller för över mer krypto har kryptolångivaren rätt att sälja av dina krypto.

Får jag tillbaka mina krypto när lånet är avbetalat?

När du har betalat av hela ditt lån överförs dina krypto som du lämnat som pant hos långivaren tillbaka till dig. Om du lämnade x antal mynt som pant får du tillbaka samma antal mynt oavsett det aktuella marknadsvärdet.

Vilka är fördelarna med kryptolån?

  • Det är lättare att få lån eftersom du ger en en säkerhet/pant (vilket betyder att du inte behöver ha en inkomst.)
  • Dina krypto tillhör fortfarande dig och du får tillbaka dem när lånet är avbetalat, även om värdet har ökat.
  • Du behöver en mindre summa under en kort tid (kryptolån har en högre effektiv ränta än fysiska banker.)
  • Du kan låna pengar och slippa betalningsanmärkningar om det visar sig att du inte kan betala tillbaka lånet.
  • Man kan belåna sitt krypto för att köpa fler. Man är fortfarande ägare till sitt belånade krypto. Med pengarna som man får kan man köpa fler krypto. Sedan när kryptots värde har gått upp säljer man det och betalar av lånet och behåller vinsten (och man får tillbaka det krypto som man lämnade som säkerhet). Om kryptot förlorar i värde behöver man betala ränta och om man inte klarar av att betala det mister man sitt krypto som fungerade som säkerhet. Att köpa krypto på lån är ytterst riskfyllt då kryptovalutans värde svänger kraftigt och vi rekommenderar inte detta. Riskerna är för höga. Även om man är insatt i hur krypto fungerar är det svårt att sia om hur värdet kommer att utvecklas under en viss tid.
Reklam

Vilka är riskerna med kryptolån?

  • Hög ränta 🔥
  • Tvångsförsäljning ⚠️
  • Ingen statlig insättningsgaranti vid konkurs ❌

Sammanfattning

Att kunna ta ett lån utan att gå igenom en kreditupplysning kan vara en lättnad, speciellt när man är i behov av pengar. Möjligheten att ta kryptolån utan att behöva sälja av sina crypto tokens och istället lämna dem som säkerhet tills man betalar tillbaka lånet kan i vissa situationer vara en räddning. Vi vill poängtera att det alltid är viktigt att tänka igenom innan man bestämmer sig för att ta lån.

Reklam

Cropty är en kryptovalutaplånbok som ger säker förvaring av pengar, fullständig anonymitet för användare och skydd av transaktioner med tvåfaktorsautentisering. Den största fördelen med Cropty är kryptolån. Plånboken är plattformsoberoende och kan användas både på datorer och mobila enheter. Cropty har bland annat skydd mot börshackning och fryser inte medel under transaktioner..


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer