Reklam
NFT

Digitala alster är rätt i tiden

De senaste åren har Non-Fungible-Token skapat rubriker inom konstvärlden och inte minst efter våren 2021 då programmeraren Vignesh Sundaresan från Singapore betalade 42,329 Ether, värt cirka 600 miljoner kr, för konstverket Everydays: the First 5000 Days skapat av Mike Winkelmann känd som Beeple. Men vad var det som var speciellt med detta konstverk? Jo, den var byggd på digitala Non-Fungible-Token (NFT).

Vad är Non-Fungible-Token (NFT)?

Non-Fungible är engelska och betyder att något är unikt, original och kan inte dupliceras, det vill säga att det finns bara ett enda exemplar. NFT-konst (som kan vara bilder, låtar, ljudfilmer, videon etc) skapas av tokens i en blockchain och är med andra ord virtuella konstverk/alster som kan ses eller lyssnas till på skärmar. Det unika med virtuella alster i en blockchain är att de inte går att förfalska eftersom alstrets krypterade kod garanterar äktheten, visar vem som är alstrets skapare, nuvarande respektive föregående ägare.

NFT-tekniken började utvecklas år 2014, men blev känt för den bredare allmänheten i årsskiftet 2017/2018 då samlarkorten Cryptokittens kom till och som fortfarande är inne bland samlare.

Hur skapar man NFT?

Det är fritt fram för alla att skapa sina egna NFT och sedan lägga ut dem för försäljning. Men innan alstret kan säljas måste den digitala filen publiceras, bättre känt under det engelska uttrycket minting, med skaparens Non-Fungible-Token i blockkedjan. När detta är gjort är verket klart att säljas. Kryptomäklaren Binance är den största aktören inom kryptohandel och har även en plattform för NFT-konst.

OpenSea är ett annan operatör som erbjuder en plattform där man kan skapa NFT konst. När verket sedan läggs ut till försäljning tas en transaktionsavgift ut. Denna avgift går under namnet gasavgift.

Men hur går man tillväga rent praktiskt? Om du har en idé som du vill förverkliga och vill till exempel skapa konst av en bild så se till att konsten är i rätt fil format och gå in på Binance eller OpenSea och ladda upp bilden. Vid laddningen måste du betala en avgift innan minting kan påbörjas. När minting börjar kan du inte stoppa processen och när verket är mintat är den för evigt i blockkedjan. Du kan dock radera din NFT konst och minta upp en ny i samma fil.

Reklam

Hur och var köper man NFT-Konst?

För att kunna köpa NFT-konst behöver du skaffa dig en digital plånbok, till exempel Metamask, som är en omtyckt och flitigt använd wallet. Självklart måste du ha digital valuta i plånboken för att genomföra ett köp. Ethereum är den mest använda valutan inom NFT på grund av blockchain-applikationsplattformen och smarta kontrakten.

När du har en digitalplånbok är det bara att ge sig ut på nätet och leta efter den sortens NFT-konst som tilltalar dig. OpenSea är den största aktören på NFT-marknaden och även icke kända konstnärer kan lägga ut sina digitala alster till försäljning. Utbudet består av konst, samlarkort, musik och mycket mer. NiftyGateWay är en marknadsplats som har koncentrerat sig på att marknadsföra konst av kända etablerade konstnärer. Även en del auktionshus har börjat med digital konst. Den berömda First Fifty Days som såldes för 69 miljoner $ såldes av det anrika auktionshuset Christie’s.

Det är inte per automatik som ägaren har ensam rätt till sitt köpta verk. Det är viktigt att köpet sker via ett kontrakt som ger full äganderätt till köparen. Om kontrakt saknas eller är ofullständigt får köparen inte göra vad den vill med sitt köpta verk. Vid köp av NFT använder man i princip alltid smarta kontrakt och det ställer en del krav på att programmeringen blir rätt gjord för att äganderätten ska vara laglig.


Hur köper man nft❓

Handla NFT-Konst Via Binance NFT Marketplace

⭐Låga transaktionsavgifter
 • Skapa ett konto
 • Gå sedan till NFT avdelningen
 • Välj utbud
 • Betala med BNB eller ETH
✔️Enkelt att förvara konst hos Binance
Köp NFT Konst Via Crypto.com
Låga transaktionsavgifter⭐
 • Registrera ett konto
 • Gå sedan till NFT avdelningen
 • Välj utbud
 • Betala med kreditkort
Nybörjarvänlig platform✔️
Köp NFT-Konst Via OpenSea
Decentralized
 • Skaffa Ether
 • Överför Ether till MetaMask plånbok
 • Koppla din Metamask konto till OpenSea
 • Välj/köp utbud
 • Betala med krypto
Höga transaktions avgifter❌
Se fler NFT affärer 🔽

Risker med NFT

Många frågar sig om NFT är en bubbla som kommer att spricka eller om den är här för att stanna. Som med många andra investeringar är det svårt att sia om vad som kommer att hända i framtiden. Men om investeraren lyckas välja ut rätt artist och rätt verk till ett lagom pris kan han tjäna rikligt på det. Det gäller dock att ha i bakhuvudet att NFT-marknaden har ganska nyligen lämnat startgroparna och det finns ännu inga experter inom området som recenserar vad som är så att säga ”riktig konst” och vad man inom den fysiska konstvärlden skulle betrakta som amatörverk. Man kan jämställa letandet efter ett alster vars värde kommer att skjuta i höjden som att hitta en nål i en höstack.

En NFT-artefakt kan även förloras om företaget som utfärdade det går i konkurs. Filen kommer då helt enkelt sluta att existera. En lösning för att detta inte ska hända är att man börjar lagra filerna själv i sin egna plånbok.

Allt som programmeras in i en blockkedja är oåterkalleligt och om en hackare lyckas komma in i din dator och stjäl din konst har du förlorat den för alltid. För att skydda dig mot detta gäller att du använder dig av preventiva metoder som att skydda dina koder.

Vem anger värdet på NFT?

Som med all annan konst gäller det för konstnären att göra sig känd genom att skapa konst som folk är villiga att betala för. För syvende och sist är ett verks värde vad människor är beredda att betala för att äga något unikt och sällsynt. Om det inte finns köpare till ett verk har det inget värde.

Som i fall med fysisk konst som ingen vill ha och konst för miljontals dollar så är det likadant med NFT-konsten - efterfrågan styr priset.

NFT-spel

Spelvärlden var snabb med att knyta NFT-tekniken och smarta kontrakt till sig. NFT är unika samlarobjekt i den virtuella världen och tekniken är perfekt för att representera eftertraktade föremål i spel.

Ethereum är troligen den största plattformen inom NFT-spel och det byggs ideligen nya spel. Du kanske har hört talas om The Sandbox och Axie Infinity som tack vare smarta kontrakt har kunnat skapa en virtuell värld med NFT-föremål. När man spelar kan man tjäna till exempel AXS-tokens, som tillhör Axie Infinity, genom att klara av olika utmaningar eller få belöningar om man vinner i spelstriderna. Dessa tokens kan spelaren sedan överföra till en crypto exchange och sälja av dem mot en annan slags kryptovaluta. För att bygga upp spelkaraktärer, föremål och landområden måste spelare bedriva handel med spelets egna valuta som brukar vara ett smart kontrakt, ERC-20 token.

token-small-image
Enjin
token-small-image
Smooth Love Potion
token-small-image
Axie
token-small-image
The Sandbox

NFT-spel, även kallade kryptospel, har blivit populära då spelare kan under spelets gång ge utlopp för sin individualitet, skaffa sig värdefulla spelföremål och sedan tjäna pengar på dem genom att sälja objektet. Nöje blandas med ett sätt att tjäna pengar.

Allt eftersom det kommer ut datorer med starkare prestanda desto mer utvecklas även spelmarknaden som förväntas vara värd drygt 314 miljarder $ till år 2026.

Hur förvarar man NFT?

Om du har NFT-konst som var mintats i Ethereums nätverk då kan du använda dig av en decentraliserad Web3-plånbok, som MetaMask, där endast du har tillgång till nycklarna/koderna. Eftersom ingen annan än MetaMask-plånbokens ägare har tillgång till koderna är den en säker plats för NFT-konst.

Har NFT en framtid?

Frågan många ställer sig är om NFT har en framtid. Allt pekar just nu på att NFT har kommit för att stanna. Allt mer håller på och flyttas över till den digitala världen så varför inte även konst och underhållning i olika former? På grund av människors habegär har den digitala konsten vuxit så det knakat då man vill vara speciell och stå ut i mängden genom att äga något unikt och sällsynt.

Med hjälp av den nya tekniken har stora möjligheter skapats även inom datorspelsmarknaden där Non-Fungible-Tokens gör det möjligt för spelarna att vara mer aktiva i spelen genom att skapa, köpa och sälja eftertraktade föremål och landområden för att kunna avancera till högre nivåer i spelen.

Sammanfattning

Allt mer i vår vardag håller på och flyttas över till den digitala världen så därför är det inte konstigt att även konst och underhållning i olika former också gör det Men vad händer med NFT-konsten när tjusningen och nyhetens behag har ebbat ut? Det kommer att bli intressant att se om NFT-konst kommer att ersättas av något annat. Kanske kommer de digitala alstren eller en del av dem att förvandlas till någon sorts fysisk form så att folk kan beundra verken på utställningar.
(Människan är en social varelse och förr eller senare kommer man att vilja träffas och göra saker tillsammans som att gå på utställningar och museum.)
Och vad kommer då att hända med verken som inte platsar i de fysiska lokalerna utan blir kvar i den digitala världen? Det finns många frågor som inte går att besvara nu utan det är bara att vänta och se. Men just pekar allt på att NFT har kommit för att stanna och de senaste två åren har virtuella alster sålts för hundratals miljoner dollar och omsättningarna väntas stiga för vart år.

token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer