Reklam
Nyheter
Publicerad Jul 26 2022 14:28

Vitaliks besvikelse ledde till decentraliserat nätverk

Enligt många är Ethereums skapare Vitalik Buterin spelindustrins räddare. Vitalik, en av många miljontals World of Warcraft spelare nådde fina framgångar i spelet och lyckades skapa ett troll med krafter. Efter en Blizzard-uppdatering nedgraderades hans troll och Vitalik som hade lagt ner hundratals timmar på spelet var långt ifrån glad. Efter händelsen började han fundera på om inte ett decentraliserat nätverk var att föredra framför ett centraliserat.

 

Fördelen med en decentraliserad spelserver

World of Warcraft är byggt på en centraliserad spelserver och i spelet ska spelare skapa föremål som sedan kan stjälas, köpas och säljas. Att spelet har blivit populärt världen över har mycket att göra med AddsOn, även kallade mods, som spelare kan skapa och på så sätt lägga till egna funktioner i spelet. Med hjälp av modsen kan spelare eller spelets utvecklare sedan sabotera för en annan spelare som har fått för stor framgång eller som har som har lyckats skapa sig betydelsefulla positioner i spelet så att denne förlorar sin ställning och i värsta fall åter hamna på en nybörjarnivå.

I ett decentraliserat nätverk skulle ingen kunna förstöra en annan spelares framgångar eftersom ingen annan än ägaren till ett alster har tillgång till den. Verket skulle skyddas av en mur koder som inte kan trängas genom och därigenom skulle spelarens makt och skapade alster och alter egon få vara ifred. 

 

Hur kan blockkedjetekniken förbättra spel?

Blockkedjetekniken används inom kryptosfären och därmed har varken någon myndighet, organisation eller regering inflytande över vad som sker inom branschen. Endast de parter som är involverade i till exempel en transaktion är med i processen. Mellanhänderna, alltså tredje parter, har ingen funktion i en blockchain.

Om World of Warcraft hade varit byggd i en blockchain skulle ingen kunna ha inflytande över någon annans skapade verk och nedgradera dem. En annan fördel med blockchain är att det går att skapa NFT (Non Fungible Token) som är virtuella verk. Verk som skapas som NFT är unika och har chans att bli värdefulla. Enligt Vitalik skulle blockchain stärka spelets ekosystem.

Reklam

Vitaliks decentraliserade nätverk Ethereum

När Vitalik skapade Ethereum hade han sina spelerfarenheter i färskt minne och därför var det viktigt att Ethereum skulle vara decentraliserat och skyddat så att obehöriga inte skulle kunna gå in och förstöra. Och Vitalik har lyckats! Hans nätverk är den mest använda när det gäller NFT, decentraliserade appar (dApps) och nätverkets tokens Ethereum har blivit den näst största på marknaden.

Idag har speltillverkare börjat anamma decentraliserade nätverk med öppen källkod, Web3. De allt mer populära play-to-earn-spelen är uppbyggda på blockchain-tekniken. I Sandbox, ett av de mest omtyckta spela-och-tjäna-spelen, får spelare tillgång till en jordplätt där de kan bygga sin egen metaverse och bjuda in vänner för olika tillställningar. I den världen kan ingen plundra eller ta ifrån något från en annan spelare.


 

 


 


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Binance Handla krypto via Crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer