Reklam
Krypto staking

Hur kan man tjäna mera krypto?

Det finns olika sätt du kan tjäna mera krypto på din kryptovaluta.
I den här guiden får du tips på olika sätt att tjäna extra på dina kryptotillgångar och vilka riskerna är.

Tack vare smarta kontrakt har man kunnat bygga upp flera olika tjänster som har underlättat finansiella transaktioner mellan två parter. Dessa transaktioner kan ske via två sorters utbyten: centralized exchange (centraliserade utbyten) eller en decentralized exchange (decentraliserade utbyten).

Vad är Staking

Endast kryptovaluta med Proof of Stake-mekanism (PoS) är aktuell för staking. Den näst största digitala valutan Ethereum gick från att vara ett Proof of Work krypto till Proof of Stake, vilket är miljövänligare och lämnar mindre koldioxidavtryck efter sig än energislukande Proof of Work.

Detta betyder att du kan tjäna belöningar i form av staking genom att låsa dina mynt för en tid.

Vad är en staking-pool?

Genom att du sätter in dina kryptopolleter i en stakingpool är du med och verifierar transaktioner och underhåller säkerheten och driften i blockkedjan. För detta får du belöning som kan jämföras med ränta på insatta pengar i en vanlig bank.

Vad är Staking Rewards

Staking Reward är en sorts belöning som kryptoägaren får ut efter att ha bundit upp sina kryptotillgångar i en staking pool.

Varje stakingoperatör har sina egna regler kring staking, men det är inte ovanligt att den betalas ut var sjunde dag.

Utbetalning får du i samma valuta som du har satt in i stakingpoolen.

Om dina låsta tokens är till exempel i Cardano får du din utbetalning i Cardano (ADA).

Reklam

Risker med Staking

  • Med mindre okända nya krypto projekt är risken stor att de inte får fäste på marknaden.
  • Kolla upp så att det är en pålitlig och seriös stakingpool som du tänker ingå i. Tyvärr finns det försök till bedrägerier även inom denna sektor.
  • Kryptovalutans värde kan falla och eftersom dina krypto är låsta kan du varken sälja av eller flytta dem.
    (Men tänk på att du får staking rewards för ditt krypto och i slutändan har du fler tokens så om värdet går upp igen tjänar du på att ha fler krypto.)

Hur kommer man igång med Staking?

Att komma igång med staking kan vara lite klurigt i början, men när man har väl lärt sig så går det väldigt smidigt.

Det första du måste göra är att välja vilken stakingpool du vill börja tjäna belöningar i, sedan så måste du äga den sortens mynt som poolen kräver.

Några av de populäraste aktörer är Cardano, Polkadot och Ethereum.

Varje stakingpool har sina egna krav som krävs för att deltagaren måste uppfylla för att kunna delta.

Det kan röra sig om att det krävs en viss lägsta belopp som ska låsas eller att kryptot måste vara bundet under en specifik tidsperiod.

Vi rekommenderar Binace.com som är en centralized exchange. Företaget är ett av de största på marknaden och du får hjälp med bland annat att handla krypto, förvara dina krypto och gå med i en staking pool. Vi vill även vara öppna med att om du öppnar upp ett konto via oss så kommer vi på CryptoViking få en bonus av Binance.

Du kan även hitta stakingpooler på nätet och koppla upp dig med din MetaMask wallet. Men vi på CryptoViking rekommenderar inte detta till nybörjare eller oerfarna investerare då risken för bedrägeri är för stor.


Hur mycket kan man få i staking?

Nivån på utbetalningen beror på vilket krypto det handlar om. Den bästa utbetalningen får man av mindre okända tokens. Men det kommer med högre risk.

Medan de störe aktörer har redan växt till sig och där med har dem en stor mängd med node-validerare i sin staking pool och det kan leda till att man få en lägre APY.

Även bindningstiden är avgörande för hur stor belöningen kommer bli.

Om du funderar på att binda upp ditt krypto är det viktigt att du funderar på vilken sorts risk du vill ta och att du väljer en säker och seriös operatör.


Kan jag avbryta bindningstiden?

Innan du tar beslutet att låsa dina kryptotokens är det viktigt att läsa kontraktet och se vad företaget har för policy om du av någon anledning blir tvungen att avbryta bindningstiden.

Det är bäst att i förväg planera och tänka igenom din ekonomiska situation och se om du kan låta kryptovalutan vara bunden.

Ibland kan även en kort bindningstid vara lång om du inte har andra reserver att ta till om något oförutsett skulle hända.

I de flesta fall brukar bindningstiden vara mellan två veckor och upp till 90 dagar. Det finns även företag som erbjuder en veckas bindningstid.

Bind inte upp alla dina krypto om du vet att du är i en ekonomisk prekär situation, oavsett hur kort tid bindningstiden är!


Tjäna ränta på dina krypto tillgångar

Det går även att tjäna extra med kryptovalutor som inte stödjs av Proof of Stake-teknologin.

Du kan via Crypto exchanges låna ut din kryptovaluta och dessa räntekonton kan vara allt från Bitcoin, XRP, Dogecoin.

Fördelen med dessa crypto-earn-konton (eller krypto-sparkonto som vissa kallar det) är att de bygger på en ränta på räntaprincip och är väldigt flexibla då du kan ta ut dina krypto tillgångar när du vill.

Även här gäller det att ta reda på att företaget som hanterar ditt kryptosparkonto är pålitligt.

Yield Farming

Yield Farming är även känt under namnet liquidity mining och går ut på att kryptoinnehavaren lånar ut sina kryptotillgångar till en liquidity pool och för detta får kryptoägaren ut LP tokens som belöning.

LP tokens representera som ett värde bevis av hur mycket du ska få ut i vinst när utdelningen kommer.

Mellan de olika plattformarna råder stor konkurrens och räntorna varierar stort och för att få in största möjliga avkastning flyttas kryptona runt mellan olika plattformar.

Ibland finns en leverage på tillgången för att maximera vinsten, men som även kan innebära stora förluster om inte allt går som förväntat.

Avtalen regleras med smarta kontrakt på decentraliserade DeFi plattformar. Avtalen innehåller båda parters åtaganden och är bindande. Det finns dock en del risker med smarta kontrakt om de inte kodas på ett säkert och tryggt sätt. Om hackers lyckas ta sig in i systemet kan du förlora alla dina kryptotillgångar.

Yield farming är en komplicerad process och är inget vi rekommenderar för en nybörjare. Att Yield Farming har blivit populärt de senaste åren beror på de höga avkastningarna.

Men som med så mycket annat när det gäller höga vinster ska man komma ihåg att riskerna är höga för både låntagare och långivare.

Hur kommer man igång med Yield farming?

Du kan börja med Yield Farming via en decentraliserad plattform som till exampel Pancakeswap.

Du kommer att behöva en virtuell plånbok som MetaMask för att koppla upp dig på plattformen.

Det är först när du är uppkopplad som du kan se utbudet.

Det finns många risker med Yield Farming; allt från buggar i systemet till cyberattacker.


Sammanfattning

I stället för att bara låta kryptovalutan ligga i en virtuell plånbok kan du få en passiv inkomst från den i form av staking pooler, kryptoränta och yield farming.

För att du ska kunna sova lugnt på nätterna gäller det att välja ut en pålitlig operatör.

När du har kollat runt och läst villkoren lägg endast en liten del krypto i räntemetoden för att testa om den passar dig.

Och kom ihåg att inte binda dig för långa perioder om du har en tajt budget.

När du har börjat förstå konceptet så kan du börja leta efter stakingpooler och bli en node validerare.

Kan vara lite krångligt i början och därför vill vi på CryptoViking än en gång rekommendera dig att gå via en centralized exchange så att du har hjälp under hela processen. När du väl har lärt dig de olika metoderna är det enkelt.

Yield farming är något vi inte rekommenderar någon att göra. Det kan för många vara lockande med de stora belöningarna, men riskerna är för höga för de flesta då man kan förlora allt.


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos Cryptoviking



CryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer