Reklam
Krypto Exchange

Cryptocurrency Exchange 2024

Om du vill börja handla kryptovaluta behöver vända dig till en så kallad Cryptocurrency Exchange, en plattform där du kan komma i kontakt med andra kryptoinvesterare. På en plattform kan du köpa och sälja krypto med annan digital valuta eller med fiatpengar och skaffa dig en digital plånbok så att du kan lagra dina krypton. Det finns två sorters Crypto Exchanges: centralized och decentralized (centraliserade och decentraliserade). I den här artikeln koncentrerar vi på centraliserade crypto exchanges.

Vad är en centralized crypto exchange?

I en centralized crypto exchange tar styrelsen besluten i bolaget och driver det som vilket företag som helst. Styrelsens mål är att få in pengar för att täcka bolagets utgifter och givetvis gå med vinst. Som kund får du inte ta del av eventuella vinster och du har heller ingen rösträtt i bolaget.

Den största delen av vinsten kommer från transaktioner som kunderna gör i företaget. Varje gång en kund köper eller säljer krypto på plattformen utgår en transaktionsavgift. Plattformen är med andra ord en mellanhand där köpare och säljare kan handla krypto med varandra.

Krypto-exchanges

Fördelen med en centralized crypto exchange är att företaget kan även erbjuda andra tjänster som kryptoränta och leverage trading (handel med hävstång). Tänk även på att företagets kundsupport är till stor nytta där du kan få hjälp om du till exempel skulle tappa bort dina inloggningsuppgifter.

Läs gärna om hur de decentraliserade crypto exchanges fungerar så att du kan ta beslut om vilket som passar dig bäst!


Risker med en centralized crypto exchange

När det gäller pengar ska man alltid vara extra vaksam och därför är det viktigt att känna till riskerna med en centralized crypto exchange.

  • Oftast äger du inte nyckeln till dina krypto (och därför är det viktigt att du anlitar en seriös operatör).
  • Om sajten blir hackad kan du förlora dina krypto.
  • Sajten kan sälja känslig information till en tredje part.

För att du ska kunna lagra dina krypto på ett säkert sätt är det viktigt att du väljer en säker och seriös operatör. Även en pålitlig operatör kan bli hackad, men risken är mindre då de lägger ner betydande resurser på att skydda kunder och deras konton från intrång.

Ett sätt att sprida riskerna är att använda sig av mer än ett företag för att på så sätt minska riskerna. Se bara till att spara inloggningsuppgifterna på ett säkert ställe!


Att välja crypto exchange

Att välja rätt crypto exchange är viktigt så ta reda på så mycket som möjligt innan du bestämmer dig för att anlita ett. Om du har svårt att välja kan du testa kundsupporten och ställa frågor och utifrån svaren bestämma om du ska anlita dem. Du kan även investera en mindre summa och se om plattformen passar dina behov.

Crypto exchange list:

Vi på CryptoViking använder Binance och Crypto.com och är nöjda med plattformarna och deras service. Vi har inte använt Coinbase, men efter noggranna analyser rekommenderar vi även deras plattform.

Binance startade år 2017 och har blivit en av de populäraste kryptohandelsplattformarna. Webbplatsen finns även på svenska, vilket underlättar om man inte behärskar engelska.

Crypto.com lanserade sin plattform 2016 och har idag kunder från över 90 länder. Webbplatsen finns endast på engelska.

Coinbase kom till 2012 och är idag ett börsnoterat crypto exchange som erbjuder en enkel och smidig plattform som passar bra för nybörjare.

Om du öppnar ett konto via oss på något av de tre ovanstående crypto exchanges får vi en liten bonus med vars hjälp vi kan fortsätta ge information om kryptovärlden här på sajten.


Handla kryptovaluta via crypto exchange

Att komma igång och handla krypto är enkelt och att göra en insättning i handelsplattformarna kräver inte fördjupade kunskaper. När du har valt plattform är det bara att skapa ett handelskonto och börja handla med krypto.

När du genomför transaktioner, som oftast sker med kreditkort och banköverföring, måste du identifiera dig med en officiell ID-handling. Amerikanska kunder som använder Coinbase kan även använda sig av Paypal och förhoppningsvis får även kunder i Sverige den möjligheten inom en snar framtid.

Sammanfattning

För att enklast komma igång med kryptohandel är det viktigt att välja en ansedd och pålitlig crypto exchange. Fördelen med en centraliserad exchange är att de har oftast ett stort utbud av tjänster och om frågor skulle uppstå finns en kundsupport att vända sig till.
Om du vill börja med kryptohandel så måste du gå via en centraliserad exchange för oftast är det bara via dem man kan köpa kryptovaluta med svensk valuta (fiat-pengar). Sedan när du väl har köpt stablecoins eller någon annan digital valuta så kan du överföra dem till en decentraliserad crypto exchange.

token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer