Reklam

Till Solana graf

🡻

Solana: en kryptoplattform

Solana är en plattform/blockkedja som drivs av Solana Foundation i USA. Plattformen har sedan grundandet 2020 blivit en av de populäraste plattformarna för spel, NFT och decentraliserade applikationer. Nyckeln till Solanas succé är dess ”Proof of History” (PoH) som gör plattformen till en snabb, säker och skalbar blockkedja.

Som andra blockkedjor har även Solana ett eget betalmedel, kryptovalutan SOL som används vid transaktioner på plattformen.

 

Hur fungerar Solana?

För att bekräfta transaktioner använder Solana Proof of Stake-algoritmen, samma slags algoritm som Ethereum använder. Det som gör Solana unikt är dess Proof of History-funktion med vars hjälp Solanas nätverk kan processa transaktioner snabbare än något annat kryptonätverk. Genom att inte behöva invänta information från blocket före snabbas transaktionsprocessen på och ett nytt block skapas istället på några få decisekunder.

 

Reklam

 

Solanas grundare

Anatoly Yakavenko, som arbetade under flera års tid hos Qualcomm, ansåg att Ethereums plattform hade en del svagheter och att ett nytt kryptonätverk behövdes. Efter att ha säkrat 20 miljoner dollar i investeringar började Anatoly tillsammans med Greg Fitzgerald och ett team mjukvaruingenjörer att utveckla Solana år 2017 i San Fransisco. Våren 2020 var nätverket klart och släpptes ut på marknaden.

 

Solanas smarta funktioner

Det som är skillnaden mellan Solana och andra blockkedjor är åtta nyckelfunktioner:

Proof of History: En tidsstämpel

Sealevel: parallell körtid för transaktioner

Cloudbreak: projektets horisontellt skalade kontodatabas

Gulf Stream: mempoolfritt transaktionsprotokoll

Pipelining: en transaktionsbearbetningsenhet för valideringsoptimering

Tower BFT: an PoH optimerad version av BFT-algoritmen

Turbine: protokoll om förökning av block

Archivers — Datalagring

För att kunna behandla ett stort antal transaktioner parallellt är Proof of History och Sealevel de viktigaste funktionerna i Solanas nätverk. 

 

Proof of History

Proof of History-funktionen har gjort transaktionerna billigare, säkrare och snabbare. Den är inte en konsensusmekanism utan en metod att integrera tid i blocken. Tiden bevisar när en händelse i blockkedjan inträffar och transaktioner slipper bollas fram och tillbaka i blockkedjan för validering, vilket sparar massor av tid. 

 

Sealevel

När Solana programmerades ville skaparna snabba på transaktionernas körtid. De då existerande blockkedjorna kunde bara processa en transaktion i taget, vilket ledde till frustration bland användarna. För att komma ifrån flaskhalsen skapade Solana teamet Sealevel som kan bearbeta tiotusentals transaktioner på en och samma gång. 

I Ethereum, den näst största kryptoplattformen, skapas ett nytt block på tio sekunder medan på Solana tar det endast 400 millisekunder. Tack vare snabbheten kan plattformen hantera fler transaktioner. För att förstå snabbheten kan vi jämföra Solana och VISA. Solana processar 50 000 transaktioner per sekund medan Visas transaktionshastighet är runt 24 000 transaktioner per sekund. Fördelen med en snabb hantering är att transaktionskostnaderna kan hållas låga. På Solana hävdar man att med rätt hårdvara kommer Solana att kunna hantera än mer transaktioner, kanske ända upp till 700 000 per sekund.

 

En bra plånbok för Solana-token

Som med vilka pengar som helst är valet av plånbok viktig. Solana kan du förvara i en Non Custodial kryptoplånbok som Phantom. Den är specialbyggd för Solana-tokens och är dessutom uppskattad av kunderna.

 

Reklam

 

Hur många Solana (SOL) mynt finns det?

Som alla andra kryptonätverk har även Solana ett eget token (SOL) som används för staking (en procedur där kryptoägaren låser sina token och i gengäld får denne belöningar i form av nya token). SOL används även vid transaktioner och smarta kontrakt.

Vid lanseringen fanns det drygt 500 000 000 Solana token (SOL), men sedan dess har en del bränts och efter en planerad token-reduktion har antalet krympt ytterligare. Men nya tokens skapas hela tiden enligt ett förutbestämt inflationsschema och nu finns runt 346 miljoner token i cirkulation. Det finns inget maxtak för hur många SOL-tokens det kan finnas. Solana utfärdar årligen nya tokens baserat på inflationstakten YAY. Det initiala inflationsvärdet ligger årligen på 8 % och minskar med 15 % för vart år för att till slut nå ett fast inflationsvärde på 1,5 %.

 

Solanas RUST

RUST är Solanas programmeringsspråk och används för att skapa smarta kontrakt med. De flesta plattformarnas smarta kontrakt är öppna för alla, men inte Solanas. Som du säkert vet är det bara att kopiera en existerande kod på Ethereum och göra eventuella smärre förändringar i den för att anpassa koden efter dina behov. På Solana är detta inte möjligt. För att skapa ett Solana-smartkontrakt behöver du skapa en kod från grunden. Det går inte att ta en existerande. Fördelen med att skapa en helt ny kod är att den är stöldsäkrare då den är den enda i sitt slag. Nackdelen är att användare som har föga kunskaper om kodning inte kan skapa smarta kontrakt på Solanas plattform.

 

Köp SAND smidigt via Bybit

Ett enkelt sätt att köpa och sälja kryptovalutan Sandbox(SAND) är via en Crypto Exchange.

Tänk bara på att välja en seriös handelsplats som följer gällande regler och bestämmelser inom branschen!

 • Öppna ett handelskonto.
   
 • Slutför registreringsprocessen.
   
 • Välj betalningsmetod.
   
 • Välj Sandbox (SAND).
   
 • Ange summa och godkänn.
   
 • Sedan är summan i din Exchange wallet.

Köp SAND Via Bybit.com

Handla inte mer än vad du har råd att förlora.

Sammanfattning

Solana byggdes för att bli en förbättrad version av Ethereums nätverk och därför är det inte konstigt att jämförelser görs mellan dessa två plattformar. Kunder idag uppskattar två saker: snabba transaktioner och billiga transaktioner. Solana levererar båda. Solanas åtta skapade protokoll har gjort nätverket till en farlig konkurrent och det kommer inte att förvåna någon om Solana tar täten i en nära framtid.

 

Den här artikeln är endast i informationssyfte.

token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Solana kurs

CryptoViking writer