Reklam

Till Bitcoin graf

🡻

Vad är Bitcoin?

Bitcoin (BTC) är världens äldsta kryptovaluta som lanserades i början av 2009. Syftet med den här nya decentraliserade digitalvalutan var ett få bort dyra mellanhänder vid finansiella transaktioner. Överföringarna som är säkrade med koder sker snabbt och utan avgifter mellan sändare och mottagare. Ingen tredje part är involverad i processen. Det enda som de två involverade parterna behöver är virtuella plånböcker så att en transaktion kan genomföras i peer-to peer-nätverket. 

 

Vad är Satoshi?

Valutor kan delas in i mindre enheter. Den svenska kronan har hundra ören och den amerikanska dollarn har hundra cent. Bitcoins mindre enheter kallas för Satoshi som namngetts efter grundaren. En Bitcoin delas ner till åtta decimaler (0,00000001), vilket betyder att en Bitcoin är 100 000 000 Satoshis och omvänt är hundra miljoner Satoshi en Bitcoin. Satoshis valutabeteckning är SAT.

 

Vem eller vilka grundade Bitcoin?

Vem som är grundaren till Bitcoin är en väl bevarad hemlighet. Kodskrivaren går under namnet Satoshi Nakamoto, men ingen vet om aliaset är i verkligheten en person eller en grupp av personer. Flera av världens största kryptografer har nekat till att de skulle vara Satoshi. Det man vet är att koden till Bitcoin började skrivas år 2006 och lanseringen på nätverket skedde 2009.

Under åren skrev Satoshi inlägg på sociala forum om Bitcoins framtid och beslutade år 2010 att lämna över kontrollen av Bitcoins. Idag arbetar kryptologer runt hela världen med att utveckla Bitcoin.

 

Vad är Bitcoin Mining?

Bitcoin baseras på blockchain-teknologi d.v.s. ett nytt block skapas var tionde minut och det nya skapade blocket kopplas ihop med föregående block i kedjan för att på så sätt skapa nya Bitcoins. Arbetet med blockchain kallas för mining eftersom man måste gräva fram nya Bitcoins från de nya blocken. Minern som lyckas klura ut de kryptografiska formlerna får en belöning i form av Bitcoins. Utöver Bitcoin-belöningen får minern också ta del av användarnas transaktionsavgifter som hör till blocket.

 

Vad är Bitcoin-halvering?

Belöningen som minern får för att ha brutit ett nytt block halveras ungefär vart fjärde år och kallas därför för Bitcoin-halvering. Bitcoins första halvering skedde 2012 och belöningen var 50 Bitcoins och den senaste halveringen skedde 11 maj 2020. Kommande halvering kommer att äga rum första halvåret 2024 och då reduceras mining-belöningen per block från nuvarande 6,25 Bitcoins till dryga 3,1 Bitcoins. Cirka år 2140 kommer den sista Bitcoin-halveringen har brutits och inga nya Bitcoins kan skapas längre då taket på 21 miljoner Bitcoins har nåtts.

Reklam

 

 

Hur väljer man Bitcoin wallet?

Det finns flera olika sorters plånböcker där du kan förvara dina Bitcoins: hårdvaruplånbok och mjukvaruplånbok är en av dem vanligaste metoderna att förvara sina krypto. Beroende på hur länge du planerar att ha din kryptovaluta, hur mycket kryptovaluta du planerar att ha i den och önskad nivå på säkerhet är avgörande frågor för val av plånbok. 

Om du har investerat mycket i Bitcoin, planerar att ha den digitala valutan under flera år och vill ha det säkraste skyddet är en hårdvaruplånbok (hardware wallet) från de största plånboksleverantörerna Trezor och Ledger att föredra. Dessa plånböcker kommer i form av en fysisk enhet som du kopplar in i datorns USB-uttag eller bluetooth. I enheten finns en kod (seed phrase). Tänk på att aldrig ge koden till någon annan!

För den ovane handlaren eller för någon som inte känner sig bekväm med att hålla reda på koder och inte tänker ha kryptovalutan under någon längre tid passar en mjukvaruplånbok (Exchange wallet) bättre. Istället för att du håller reda på koder ser leverantören av mjukvaruplånboken till att lagra dina Bitcoins eller annan digital valuta. Ett tips är att besöka InvestoRunners guide om bitcoin som även jämför ett antal mjukvaruplånböcker.

 

Wrapped Bitcoin

Konvertering av Bitcoin till en WBTC görs enkelt via en Defi-protokoll, som överför BTC till Ethereums nätverk. Genom konverteringen blir en ERC-20 token en Wrapped Bitcoin som får man tillgång till DeFi-marknaden, dapps och smarta kontrakt.

Wrapped Bitcoins kommer med stor sannolikhet att bli den största kryptovalutan i Ethereums nätverk då man har blandat det bästa av två världar: Bitcoins likviditet med Ethereums tekniska plattform.

En plånbok som har blivit allt populärare den senaste tiden är MetaMask och många undrar om det går att förvara Bitcoin där. MetaMask som är uppbyggd på Ethereums nätverk accepterar endast Etherum baserade polletter. Genom att  konvertera dina Bitcoin till en ERC20-WBTC så kan man förvara dem i ett MetaMask konto.

 

Vad händer med Bitcoin i framtiden?

Många frågar sig vad som kommer att hända Bitcoin när de 21 miljoner Bitcoinen är utgrävda. Kommer Bitcoin att försvinna som om det aldrig har existerat? Av maxantalet 21 miljoner Bitcoins har cirka 18,6 miljoner redan grävts fram vilket betyder att det finns kvar ungefär 2,4 miljoner och dessa tror man kommer att bli uppgrävda till år 2140. Så hur Bitcoins ställning kommer att vara då är för tidigt att sia om.

Idag är Bitcoin den virtuella valutan som är mest populär, men det finns ingen garanti på att den kommer att förbli det. Man vet inte om någon av de nu andra existerande virtuella valutorna eller någon ny i framtiden kommer att ta över Bitcoins position och hur det skulle påverka Bitcoin.

Bitcoin kan i framtiden bli som guld. Guldet används inte längre som ett betalningsmedel utan mer som ett investeringsobjekt. Det höga värdet som Bitcoin har nu för tiden är på grund av den var tidigt populär bland investerare världen över och att många stora företag som Tesla har accepterat Bitcoin som betalningsmedel.

 

Varför är Bitcoin värdefull?

Svaret på frågan är enkel. Eftersom Bitcoin kan både investeras i och användas som betalningsmedel och har samma egenskaper som riktiga pengar men med skillnaden att Bitcoins egenskaper är matematiska i jämförelse med pengar och ädelmetaller som är fysiska. Bitcoins värde ligger i efterfrågan oavsett om personer är villiga att använda den som ett sätt att handla med eller som ett investeringsobjekt.

 

Hur köper man Bitcoin?

 • Öppna ett handelskonto via en Crypto Exchange.
   
 • Slutför registreringsprocessen.
   
 • Välj betalningsmetod.
   
 • Välj Bitcoin (BTC).
   
 • Ange summa och godkänn.
   
 • Sedan är summan i din Exchange wallet under spot kategorin.

Köp Bitcoin Hos Binance

Handla inte mer än vad du har råd att förlora.
 

Sammanfattning

Sedan lanserandet 2009 har Bitcoin blivit en betydande digital valuta över hela världen. Det finns de som tvistar om digital valuta överhuvudtaget kan räknas som en seriös valuta. Förespråkarna menar att Bitcoin uppfyller flera kriterier som värdebärare. Bland annat är Bitcoin tillgänglig i lagom mängd för att värdet ska bestå. Bitcoin är även delbar så att handel kan bedrivas. Att Bitcoin är delbar upp till åtta decimaler gör att det finns kvadriljoner av Satoshis. Ett annat kriterium som Bitcoin uppfyller är att den kan överföras mellan parter och här leder Bitcoin stort jämfört med fiatvalutor som tar dagar att överföra och ofta till höga avgifter. 

Sist men inte minst talar även det faktum att Bitcoin är nästintill omöjlig att förfalskas till dess fördel som värdebärare. Enda sättet som det möjligtvis går att förfalska Bitcoin på är genom att använda sig av ”dubble spend” (dubbel utgift), en situation där samma Bitcoin överförs i flera separata transaktioner. Men i realiteten är detta omöjligt då en grupp miners måste kontrollera minst 51 % av nätverket.

Att handla Bitcoin har aldrig varit enklare än vad det är idag. Men var försikigt hur du förvarar dina bitcoins och vilken handelsplatform du använder.

token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Bitcoin kurs

CryptoViking writer