Reklam
kryptovalutaplanbok

Vad är en Crypto wallet alias kryptovalutaplånbok?

När du har köpt kryptovaluta behöver du en plånbok/konto för att förvara dem i, precis så som du gör med dina riktiga pengar. Då kryptovalutan är virtuell kan du inte stoppa dem i din vanliga plånbok utan behöver en digital plånbok, en så kallad Crypto wallet, även kallad för Bitcoin wallet. Det finns två varianter av kryptovalutaplånböcker: en Hot wallet och en Cold wallet. Enkelt förklarat är Hot wallet kopplad till internet medan Cold wallet lagrar cryptovalutan offline.


Exchange Wallet
vs
Hardware Wallet

Efter att ha investerat i kryptovaluta gäller det att förvara dem på bästa sätt och för det finns det flera olika sätt. De vanligaste och populäraste metoderna bland investerarna att förvara crypto tokens är Exchange wallet, som är kopplad till internet, och Hardware Wallet, som lagrar cryptovalutan offline. En hel del skiljer sig åt mellan dessa digitala plånböcker. Båda plånböckerna har både för- och nackdelar och därför är det bra att vara påläst på de viktigaste skillnaderna och välja den plånboken som passar dina behov.

Vad är en Krypto Exchange wallet?

En Crypto exchange är en service eller webbplats, till exempel Crypto.com och Binance.com, där du kan köpa och sälja krypto och konvertera fiat-valuta, fysisk valuta, till krypto. Varje kryptovaluta handlas till det aktuella värdet. Webbplatser som har en wallet att erbjuda i samband med köp är enkla att upprätta. En Exchange wallet kallas även för en hot wallet.

Vilka är fördelarna med Exchange wallet?

En Exchange fungerar som en bank och har ta hand om nyckeln till din wallet, vilket gör att du inte behöver ta ansvar för nyckelkoder för att komma åt din kryptovaluta. I en del fall kan företaget erbjuda kunden att ta hand om sin egen nyckel. På in- och utgående transaktioner tar Exchange-företaget en kommission medan transaktioner mellan dina konton på företaget är för det mesta gratis. En ytterligare fördel med Exchange wallet är staking-funktionen som ger ränta på beloppet som finns på kontot. Det är även enkelt att komma åt all information som finns på kontot som saldo, köp och sälj. En Exchange wallets kundsupport är också mer personlig än hos Hard wallet.

Nackdelarna med en Exchange wallet

Nackdelen med Exchange är att nyckeln till din cryptovaluta kan hamna i hackers händer som år 2019 då hackare lyckades komma åt 7 000 Bitcoins från Binance Exchange. Webbplatserna kan även vara otillgängliga på grund av för många besökande på hemsidan. Inom cryptovärlden hör man ofta uttrycket ”Not your key – not your coin” och med detta menar anhängarna av Hardware wallet att om en investerare inte har kontroll över sin egen nyckelkod, har han heller ingen kontroll över sina crypto tokens.

Vad är en Hardware wallet?

Hardware wallet går även under benämningen cold wallet och är ett offline konto. Hårdvaruplånboken är en extern enhet som kopplas till din dator, mobil och surfplatta och detta gör det omöjligt för utomstående att komma in på.

De två populäraste leverantörer av Hardware wallets är Trezor och Ledger. Investerare som överväger att ha cryptovalutan under en längre tid föredrar oftast Hardware wallet då de själva bygger upp säkerheten genom koder. Investeraren har också ansvaret över den upprättade säkerhetskoden.

Vilka fördelar har en Hardware wallet?

Den största fördelen med en Hardware wallet är utan tvekan att ingen kan komma åt kryptovalutan förutom du själv. Inte ens handelsplatsen där kryptovalutan köptes har tillgång till nycklarna. Det finns ingen som kan hjälpa dig att få fram koden om du tappar bort den. Genom att endast du vet koden kan ingen obehörig komma åt cryptovalutan.

Vilka nackdelar har en Hardware wallet

Hardware wallets största svaghet är att om man tappar bort sina nyckelkoder är kryptovalutan otillgänglig. Uppskattningsvis sägs cirka 20 % av Bitcoin är låsta då ägarna har tappat bort koderna och det finns inga sätt att komma åt sina crypto tokens förrän koderna hittas.

Hardware wallet erbjuder också staking, men är tekniskt komplicerat.

Reklam

Vad är Web3 Wallet?

Med en Web3-plånbok förenklar du dina finansiella transaktioner. Genom att installera in Web3 Wallet-browser i din webbläsare kan du på ett smidigt sätt göra transaktioner när du är online. Du kan interagera med decentraliserade applikationer som spel och finansiella dApps utan att ha en tredje part involverad.

Den största och populäraste Web3 Wallet är MetaMask med vars hjälp du kan göra transaktioner med Ether tokens.

Tack vare att MetaMask är gratis och fungerar utmärkt i både telefon och tablett har MetaMask under år 2021 vuxit med över 500% och har nu över miljontals användare i månaden.token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklarHandla krypto via Bybit.com Handla krypto via crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer