Reklam

ERC tokens

När Ethereums ERC (Ethereum Request for Comments 20) lanserades 2015 var det inte många som trodde att den skulle nå så stora framgångar och framför allt på så kort tid som den har gjort. Men vad var det som gjorde att Ethereums nätverk fick en sådan fantastisk framgång? Det ska vi försöka ge svar på i den här artikeln.

 

Ethereum nätverkets tokens

Ett enkelt svar på Ethereum plattformens framgång är de olika ERC-tokens där varje sort har sin egen speciella funktion. Den vanligaste är ERC-20 som fungerar som mall när nya tokens skapas för att sedan användas inom nätverket. Virtuella valutor som USDC, The Sandbox har skapats enligt ERC-20 standard.

 

Vad gör ERC-tokens så speciella?

 • Eftersom ERC-20 är urmoder-token måste programmerare och utvecklare hålla sig till ERC-systemets regler när de skapar nya virtuella token.
 • ERC är ett fungibelt token och det betyder att du kan byta det mot en annan. Du kan även växla ERC till amerikanska dollar.
 • Om du handlar NFT:er har du säkert märkt att ERC -721 används oftast vid köp och försäljning.

 

Olika sorters ERC tokens

Som sagt innehåller Ethereums nätverk flera olika sorters ERC tokens och var och en av dessa har sitt eget specifika användningsområde. Vi ska gå igenom vad man använder de vanligaste ERC-tokens till.

 

ERC-20 token

Ethereum nätverkets vanligaste token är ERC-20 och den normerar de andra tokens, vilket betyder att alla tokens som skapas i Ethereums nätverk måste uppfylla ERC-20:s tekniska standard, m.a.o. hur överföringar av tokens kan ske och utbudet av dem.

Eftersom utvecklarna har endast en standard att utgå ifrån är det lättare för dem att skapa ett nytt token och se hur den kommer att passa in i nätverket. De behöver inte justera koder när nya tokens släpps in i nätverket eftersom alla följer samma regler, vilket borgar för en kompatibilitet mellan Ethereums alla tokens.

 

ERC-20 har sex grundläggande funktioner som säkerställer att ett Ethereum-token fungerar i nätverket:

 • Genomföra och godkänna transaktioner
 • Göra överföringar mellan konton
 • Göra överföring mellan plånböcker
 • Kontrollera saldot på konton
 • Ge en part tillgång till ett visst belopp för spendering
 • Bestämma mängden tokens i omlopp

 

ERC-721 - Non-Fungible Token

NFT, som står för Non Fungible Token är något som många suktar efter att äga. Det speciella med NFT är att det finns endast ett exemplar av ett verk och det kan inte produceras i fler kopior. ERC-721 används ofta när man ska köpa NFT-konstverk på plattformar som OpenSea. För att ett konstverk inte ska kunna plagieras lagras konstverkets information på ett ERC-721 token i nätverket.

Även inom biljettförsäljning används ERC-721. Då varje plats på en tillställning tilldelas en ERC-721 kan samma plats inte säljas av misstag två gånger. 

Inom Ethereum-nätverkets spel, som Axie Infinity, används ERC-721 i strider mellan onlinespelarna. Varje spelkaraktär är unik och kan inte kopieras, vilket gör att spelkaraktärerna får intressanta skal som höjer spänningen i spelet.

 

Reklam

 

ERC-777 token

ERC-777 är en förbättrad version av ERC-20. Skillnaden mellan dessa två token är en krok (hook) i smarta kontraktet. Ett smart kontrakt är ett bevis mellan två parter där alla villkoren för ett avtal dikteras. Den här så kallade kroken är en kod som aktiverar det smarta kontraktet med en transaktion i stället för med de brukliga två transaktionerna som gäller vid ERC-20 token. Den här kroken gör att transaktioner kan genomföras snabbare.

Den första standarden för NFT-tillgångar på Ethereums nätverk var just ERC-721. Till exempel användes ERC-721 för att skapa den populära Cryptokitties-samlingen som består av unika samlarbilder av kattungar.

 

ERC-1155 multi-token

Istället för att skapa ett smart kontrakt för varje sorts token kan ett ERC-1155 smart kontrakt innehålla flera olika token-typer som bidrar till att gasavgifter hålls nere. Genom att bunta samman flera lika sorters tokens, i så kallade batch, blir även transaktionerna effektivare.

ERC-1155 tokenet har sex funktioner varav vissa finns även hos ERC-20 och vissa hos ERC-1155.

 • Regler för en säker överföring
 • Krok som förbättrar kontrakten
 • Batchöverföring – Överföring av flera tokens i ett enda kontrakt
 • Batchsaldo – totalvärdet på alla tillgångar visas
 • Godkännande av batchöverföringar till en enda adress med ett klick
 • NFT support

 

Sammanfattning

Det fina med ERC-tokens är möjligheterna. Utbudet av de olika tokens gör att det finns en lösning för det mesta inom smarta kontrakt. I Ethereums nätverk utvecklas ständigt nya tokens och vi lär se många spännande användningsområden de närmaste åren.

 


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via Crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer
Senaste nytt hos CryptovikingCryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar