Reklam
Nyheter
Publicerad Nov 10 2022 10:22

FTX störtdyker på grund av likviditetsproblem

FTX förlorade 90 % av sitt värde i går då Binance, ett av världens största kryptoföretag, tillkännagav att de inte planerar att köpa FTX i slutändan. På mindre än en ett dygn föll FTX värde med 2 miljarder dollar. Med i fallet dras även FTX egna token FTT.

Enligt Binance VD Changpeng Zhao, kommer FTT att vara mycket volatil de närmaste dagarna. Turbulensen kring FTX och FTT fick även Bitcoin och Ethereum att rasa med drygt 10 %. Kryptoplattformen Coinbase och Robinhood följde också med i raset med tvåsiffriga nedgångar. 

Den eventuella affären som skulle ske var att slå samman två stora offshorehandelsplatser till en enhet. Förvärvet innefattar dock inte den amerikanska delen av FTX som står för endast 5 % av de totala intäkterna.

Binance gick in och investerade hundratals miljoner dollar i FTX redan 2019 för att stötta och möjliggöra en hållbar tillväxt. När Chanpeng Zhao twittrade om att Binance skulle sälja av sitt innehav i FTX skapade det omedelbart oro bland investerarna, vilket i sin tur påverkade FTX negativt. Dagen innan Zhaos tweet kunde man handla FTT för 25 dollar och dagen efter tweeten hade värdet rasat till långt under 3 dollar. Detta kan jämföras med värdet för drygt ett år sedan i september då FTT var som högst noterad - 78 dollar. Enligt CoinMarketCap har FTT:s värde rasat från 2,9 miljarder dollar till 735 miljoner dollar.

Investerare försöker rädda så mycket de kan och enligt Bankman-Fried var nettouttaget från FTX under de första 72 timmarna hela 6 miljarder dollar. Detta kan jämföras med en normal dag då nettoinflödet brukade ligga på tiotals miljoner dollar. Senare på tisdagen satte FTX stopp för fler uttag från plattformen. Detta har fått många att dra paralleller till Three Arrows Capital och Celsius kryptokonkurser tidigare i år.

Vad som har orsakat de dåliga finanserna hos FTX är inte kända och FTX har vägrat svara på frågor. Men oron sprider sig och många undrar vad som kommer att hända FTX systerbolag Alameda Research då Alamedas balansräkning är knuten till FTT och myntet har använts som säkerhet. Alamedas ledning menar att det inte finns fog för oro då endast en liten del av den totala balansräkningen utgörs av FTT.

Den här artikeln är endast i informationssyfte.


token token token token token

Crypto Exchanges


CryptoViking.se Control + D

Senaste nytt hos Cryptoviking



CryptoViking writer

Populära artiklar
Läs om NFT
Bitcoin logo

Mer om Ethereum
Läs om Krypto Staking
Se fler artiklar


Decentralized E-wallets
Metamask-logo Metamask Guide Metamask-logo Phantom Guide
Handla krypto via Bybit.com Handla krypto via Crypto.com

Hur köper man kryptovaluta❓ Läs mer